Колачињата и не се толку лоши за срцето како што претходно се мислеше, покажува истражување

Колачињата и не се толку лоши за срцето како што претходно се мислеше, покажува истражување

Подготвил: Тамара Гроздановски

Лектор: Ивана Кузманоска

Ново истражување од Шведска покажува дека повременото уживање во слатки задоволства како колачи и чоколадо може да го намали ризикот од кардиоваскуларни болести во споредба со исхраната целосно без додаден шеќер. Истражувањето на Универзитетот во Лунд ја нагласува нијансираната врска помеѓу изворите на шеќер и здравјето на срцето.

- Највпечатливото откритие во нашето истражување е диференцијалната врска помеѓу различните извори на додаден шеќер и ризикот од кардиоваскуларни болести. Овој изненадувачки контраст ја нагласува важноста да се земе предвид не само количината на шеќер што се консумира, туку и неговиот извор и контекст - објаснува епидемиологот Сузане Јанзи од споменатиот шведски универзитет.

Истражувањето анализирало податоци од 69.705 учесници на возраст меѓу 45 и 83 години, собрани од шведските бази на податоци за јавното здравје. Научниците ги процениле нивните навики во исхраната во 1997 и 2009 година, а потоа ги следеле нивните здравствени резултати до 2019 година. Внесот на додаден шеќер бил категоризиран во три групи: слатки задоволства, слатки адитиви како мед и засладени пијалаци. Истражувањето било објавено во списанието „Фронтиерс ин паблик хелт“.

Наодите откриле различни врски помеѓу видовите шеќер и кардиоваскуларните болести, вклучувајќи мозочни удари и срцеви удари. Засладените пијалаци се поврзани со повисоки ризици поради нивната ниска заситеност со шеќер, што често доведува до прекумерно консумирање. Течните шеќери, кои се наоѓаат во засладените пијалаци, обезбедуваат помала ситост од цврстите форми, што прави да се чувствувате помалку сити, што потенцијално води до прекумерно консумирање, објаснува Јанзи.

Спротивно на тоа, оние што повремено консумирале слатки имале најмал ризик од кардиоваскуларни болести. Сепак, слатките додатоци се поврзани со зголемен ризик од состојби како што е аневризма на абдоминална аорта.

Културните практики, како што е шведската традиција на „фика“, која вклучува кафе и колачи за време на паузата, може да влијаат врз резултатите. Социјалните интеракции и релаксацијата за време на овие паузи го помагаат здравјето на срцето, во согласност со истражувањата кои ги поврзуваат осаменоста и стресот со негативни здравствени исходи.

- Иако нашата студија не може да утврди причина, овие наоди покажуваат дека екстремно нискиот внес на шеќер можеби не е неопходен или корисен за кардиоваскуларното здравје - вели Јанзи.

Извор: Science Alert
Фото: Freepik