Секојдневното пиење кафе или чај може да го намали ризикот од рак на устата и на грлото
Подготвил:
Тамара Гроздановски
Лектор:
Ивана Кузманоска
Пиењето кафе во текот на денот би можело да обезбеди одредена заштита од вообичаените карциноми што ги зафаќаат устата, грлото и гласот, според ново истражување.
Истражувачите од САД собрале повеќе од 25.000 записи собрани од претходни истражувања, евалуирајќи ги колективно за да утврдат што се издвојува во исхраната на поединци со различни тумори на главата и вратот.
Резултатите покажуваат дека повеќе од четири шолји кафе со кофеин дневно би можеле да ги намалат шансите за развој на рак на главата или вратот за 17 отсто.
За оние на кои не им се допаѓа кафето, туку сакаат чај, има добри вести во анализата на Меѓународниот конзорциум за епидемиологија за рак на главата и на вратот.
Докажано е дека она што влегува во нашата уста може да предизвика мутации кои предизвикуваат тумор на патот до нашиот стомак и белите дробови. Оние што користат тутунски производи се изложени на 10 пати поголем ризик од развој на сквамозен карцином на главата и вратот (HNSCC), при што ризиците се зголемуваат во зависност од количината на алкохол што се консумира секој ден.
Од друга страна, популарните пијалаци, како што се чајот и кафето, содржат моќни антиканцерогени и антиинфламаторни супстанции што потенцијално можат да ги заштитат алкохоличарите од некои од ефектите на канцерогените материи.
Истражувањата на оваа тема се непроменети, при што некои од нив покажуваат дека средно до високо ниво на консумирање кафе секој ден може да има одредени заштитни ефекти, за разлика од другите што не успеале да видат големо влијание врз спречувањето рак во устата и грлото. Слично на тоа, и чајот е поврзан со намален ризик од рак на главата и вратот.
Со користење ажуриран сет на случаи и контроли, истражувачите имале цел да ја потврдат прецизната врска помеѓу консумирањето кафе и чај и ракот на ткивата со кои доаѓаат во допир.
На поспецифично ниво, оние што пиеле четири или повеќе шолји кафе со кофеин имале 30 отсто помал ризик од развој на рак во устата и 22 отсто помал ризик од рак во грлото. Пиењето околу 3 до 4 шолји дневно ги намалува шансите за рак во долниот дел на грлото за околу 40 отсто. Дури и кафето не мора да се внесува со кофеин за да се добие некаква корист.
Не е јасно зошто се случува сето ова, иако претходните истражувања покажаа дека температурата на вашиот пијалак може да игра улога во поттикнувањето канцерогени промени, што покажува дека врската помеѓу популарните топли пијалаци и нашето здравје е комплицирана.
Ракот на главата и вратот е во опаѓање во многу од побогатите земји во светот бидејќи вакцините против хуман папиломавирусот штитат голем дел од населението од еден од најчестите предизвикувачи на болеста.
Извор:
Science Alert
Фото: Unsplash