Не фрлајте ги корките од лебот - искористете ги како електроди
Електродите што спроведуваат струја во електронските уреди обично се направени од метали, но изворот на овие метали им штети на животната средина и на здравјето на луѓето. Јаглеродните електроди се споменуваат како алтернатива, а сега истражувачите од колеџот „Сент Винсент“ откриле како да го претворат остатокот од лебот во висококвалитетни јаглеродни електроди. Дејвид Бујдос, Захари Кузел и Адам Вуд ја објавиле својата работа во престижното списание „
Ројал сосајети опен сајенс“, најавувајќи нови можности на полето на одржлива енергија.
Нивното истражување претставува два нови методи за правење електроди од леб: првиот вклучува притискање на парчиња леб во правилна форма, а вториот вклучува мелење на лебот во прав. Двете техники овозможуваат создавање на самостојни јаглеродни електроди без потреба од допирање, што го прави процесот поедноставен и поеколошки. Дополнително, тие користат малку материјал и го намалуваат отпадот, а сепак произведуваат цврсти електроди базирани на јаглерод кои можат да се користат во различни електроники.

Помали трошоци
Покрај решавањето на проблемот со отпадот од храна, ова откритие би можело значително да ги намали трошоците за капацитивните системи за дејонизација. Истражувачите истакнуваат дека нивниот пристап овозможува прецизна контрола врз површинските својства на електродите, што е клучно за нивната ефикасност.
Извор: bug.hr
Фото: royalsocietypublishing.org