Потребите за храна и земјоделски култури за индустриски преработки, и во поново време за биогориво, секојдневно се зголемуваат. Стандардите за нивно производство строго се воведуваат и се регулираат. Денес, земјоделството се базира на современа технологија со примена на нови методи и техники.
СТУДИСКИ ПРОГРАМИ
1. ПОЛЕДЕЛСТВО
2. ГРАДИНАРСТВО И ЦВЕЌАРСТВО
3. АНИМАЛНА БИОТЕХНОЛОГИЈА
4. ПРЕРАБОТКА НА ЗЕМЈОДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИ
4.1. МОДУЛ АНИМАЛНИ ПРЕРАБОТКИ
4.2. МОДУЛ РАСТИТЕЛНИ ПРЕРАБОТКИ
5. ЗАШТИТА НА РАСТЕНИЈАТА - ФИТОМЕДИЦИНА
6. ЕКОЗЕМЈОДЕЛСТВО
7. АГРОЕКОНОМИКА
8. ОВОШТАРСТВО СО ЛОЗАРСТВО
9. ЛОЗАРСТВО И ВИНАРСТВО
10. КВАЛИТЕТ И БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНА
НАША ВИЗИЈА
Интеграција во европското образование;
Соработка со други образовни и научни институции;
Мобилност на студентите и наставниот кадар;
Едукација и специфична обука на кадар вработен во директното земјоделско производство, прехранбената индустрија, агенциите за развој на земјоделството, невладини организации и владини институции кои ја креираат политиката во земјоделството.
Организациска поставеност на Факултетот за земјоделски науки и храна