Протеините се големи, комплексни молекули од 20 аминокиселини и се градежни блокови на човековото тело. Дел од овие аминокиселини телото има способност само да ги произведува, но само 9 телото не може да ги синтетизира и мора да бидат внесени преку храна. Овие 9 аминокиселини се попознати како есенцијални аминокиселини. Протеините се делат на комплетни и некомплетни во зависност од тоа дали ги содржат сите 9 есенцијални аминокиселини.
Комплетни избори на
протеини се: месото, рибата, јајцата и млечните продукти, додека некомплетни се јаткастите плодови, легуменозниот зеленчук и житарките.
Овие аминокиселини се важни за структурата, функцијата и регулацијата на скоро сите биолошки процеси, како: одржување, регенерирање на ткива, производство на хормони и ензими на имунолошкиот систем.
Како што жените се приближуваат до менопаузата, нивните тела претрпуваат значителни хормонални промени кои можат да влијаат врз нивното целокупно здравје и благосостојба. Една есенцијална хранлива материја која игра клучна улога во поддршката на здравјето на менопаузата е
протеинот.
За време на менопаузата, природното производство на хормони во телото се забавува, што доведува до низа симптоми како што се топли бранови, ноќно потење и зголемување на телесната тежина.
Протеинот помага во ублажување на овие симптоми со:
1. Регулација на хормоните за поддршка: храната богата со
протеини содржи аминокиселини, кои се градбени блокови на хормоните. Соодветниот внес на
протеини помага во регулирањето на нивото на хормоните, намалувајќи го интензитетот на симптомите на менопаузата.
2. Одржување на мускулната маса: како што стареат жените, тие имаат тенденција да губат мускулна маса, состојба позната како саркопенија. П
ротеинот помага во зачувување на мускулната маса, намалувајќи го ризикот од падови и фрактури.
3. Регулирање на нивото на шеќер во крвта:
протеинот може да помогне да се стабилизира нивото на шеќер во крвта, што е од суштинско значење за управување со отпорноста на инсулин и спречување на дијабетес тип 2.
4. Поддршка на здравјето на коските: храната богата со п
ротеини содржи калциум и други минерали неопходни за одржување силни коски.
Препорачаната количина на
протеини во исхраната е минимум 0,8 грама на килограм телесна тежина дневно. Сепак, за време на менопаузата, се препорачува да се зголеми внесот на протеини на 1-1,5 грама на килограм телесна тежина дневно за да се поддржи регулацијата на хормоните и зачувувањето на мускулите.
Високопротеинска храна во вашата исхрана која се препорачува да ја вметнете во вашето мени:
посно месо (пилешко, мисиркино), риба (особено масна риба како лосос), мешунки (грав, леќа, наут), ореви и семиња (бадеми, чија, семе од коноп), јајца, млечни производи (урда, грчки јогурт, млеко, кисело млеко, јогурт, протеинско млеко).
Внесувањето доволна количина млечни продукти по 30-тата година кај жените е од особена важност против остеопороза која најчесто се појавува по менопаузата.
Млекото
Алпско со ниска масленост од 1,5 % е одличен додаток во вашите оброци кој ќе ви овозможи да ги задоволите дневните потреби за калциум.
Доколку сте забележале дека обичното млеко ви прави непријатни симптоми како болки во стомакот, подуеност, гасови, грчеви и дијареја, постои можност да имате лактозна интолеранција и млекото
Алпско без лактоза е поадекватна замена.
Алпско протеинското млеко, освен што содржи дупла количина на протеин за разлика од класичното млеко, исто така во составот не содржи лактоза. Претставува одличен додаток во оброк кој ќе ви помогне да го достигнете потребниот протеински внес без да ви направи дигестивни тегоби ако имате лактозна интолеранција.
Секако, доколку се сомневате на какви било здравствени проблеми, консултирајте стручно лице кое може да ви помогне со дијагностицирање.
Адекватниот внес на
протеини е од клучно значење за време на менопаузата за поддршка на регулацијата на хормоните, зачувувањето на мускулната маса, регулацијата на шеќерот во крвта и здравјето на коските. Со инкорпорирање на високопротеинска храна во вашата исхрана и следење на препораките наведени погоре, можете да ги ублажите симптомите на менопаузата и да го одржите целокупното здравје и благосостојба во текот на овој преоден период.
Автор: Симона Коруновска, дипломиран нутриционист
(Комерцијална објава)