X
 01.11.2024 Наука

Професор откри каква треба да биде формата на чашата за пивото да остане ладно

Клаудио Пелегрини, професор по термички и флуидни науки од Бразил, ја пресметал оптималната форма на чаша за пиво со цел да се задржи пивото ладно колку што е можно подолго. Тој напишал труд во кој ја опишува неговата анализа на формите на пивските чаши.

Претходните истражувања покажуваат дека потрошувачите на пиво го претпочитаат својот пијалак ладен - генерално што е можно поладен. Многу пивопијци, исто така, претпочитаат да ги консумираат своите пијалаци од проѕирна чаша.

За жал, двете желби претставуваат загатка - пиењето од чаша му овозможува на пивото многу брзо да ја изгуби свежината – односно престанува да биде ладно. Поради тоа, производителите на пивски стакла развиле различни дизајни за да го задржат пивото што е можно поладно, што е можно подолго.

Пелегрини ги тестирал ваквите дизајни со пресметување на оптималниот дизајн на стакло, врз основа на принципите на физиката, за одржување ладно пиво во чаша за пиење. Тој не ги вклучил надворешните фактори, како што е топлината на раката што ја држи чашата или видовите стакло што се користат.

За да ја одреди таквата форма, тој почнал со наједноставниот модел - чаша со мазна крива, фиксирана околу вертикална оска - со стандардна висина, радиус и сооднос помеѓу основата и врвот. Тој, исто така, презел изолирана основа, осигурувајќи дека загубата на топлина ќе се случи само од врвот и од страните.

Исто така, претпоставил фиксна почетна температура на пивото за сите цели на тестирање и дека чашата ќе има незначителна термичка отпорност. Таквото сценарио гарантирало дека промените во преносот на топлина ќе бидат директен резултат на промените во обликот.

Правејќи ги своите пресметки, Пелегрини открил дека најдобра форма е онаа што е најпопуларна - чаша со мала основа која се шири кон врвот.

Исто така, признава дека најдобар резултат се добива кога чашата е толку мала, што пивото се консумира со една или две брзи голтки, но тој смета дека пиењето пиво на таков начин ја промашува поентата на самото пиење пиво.

Извор: phys.org

Фото: Freepik

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука