Пијалакот „атомик“ е направен од житарки, но и со вода земена од забранета област околу оштетената нуклеарна електрана во Чернобил.
Идејата била на професорот од британскиот Универзитет на Портсмут, Џим Смит, кој и почнал со одгледување житарки во забранетата зона.
- Нашата идеја уште тогаш беше да го искористиме зрното за да направиме алкохолен пијалак… Треперам додека го пијам, вели Џим додека крева едно од своите шишиња - раскажува проф. Смит.
Тој тврди дека вотката не е радиоактивна.
- Не е порадиоактивна од која било друга вотка… Секој хемичар ќе ви каже дека кога дестилирате нешто, сѐ она што е штетно завршува „во отпад“ - нагласува проф. Смит.
Тоа го потврдиле и научниците од хемиската лабораторија во Универзитетот „Саутемтон“.
Со помош на „коктел-познавачи“ од еден бар во Лондон, „атомик“ го споредуваа со други вотки. Дегустаторот Сем Армај сета дека тоа е „пијалак во кој повеќе се чувствува зрното отколку алкохолот“.
- Има повеќе овошни ноти, но се чувствува и ’ржта - вели Сем.
На прашање кој коктел би го направил од вотката, тој вели: „Класично мартини, но може и помешано со шампањско“.
Извор: МИА
Фото: Freepik