Чоколадото е една од омилените намирници на луѓето. Но од сите чоколади во светот, она што го јадеме во Европа е највкусно. Мишел Но од „Базфид“ се преселила од Њујорк, САД, во Германија и открила зошто европското чоколадо е повкусно од американското.
Пред сè, чоколадото во Европа е покремасто. За производство на европското чоколадо се бара употреба на најмалку 14% суви млечни производи, додека во САД минимумот е 12%.
Фото: Pixabay
Во европското чоколадо мора да има и најмалку 3,5% млечни маснотии, додека во САД минимумот е 3,39%.
Освен тоа, во европското чоколадо има поголема содржина на какао, што му го дава препознатливиот вкус.
Европејците консумираат 40% од какаото што се произведува во светот, па очигледно е дека стандардите за
чоколадо се повисоки на Стариот континент.
Фото: Pixabay
Мишел додава и дека има разлика во користењето на бутирската киселина, чие количество е повисоко кај некои од најпознатите американски брендови на чоколадо, на пр. „Харшис“. Оваа киселина се додава за да се продолжи рокот на траење на чоколадото, но му дава и необичен вкус што за Европејците не е примамлив.
Автор: Мишел Но
Извор:
buzzfeed.com