Аспарагинска киселина, треонин, аргинин и тирозин се само неколку од хемикалиите во секоја банана. Кршење на "природна" храна од нивните хемиски компоненти помага да се искомплицираат едностраните ставови за исхраната и здравјето. Исто како што овие хемикалии се сосема безбедни ако се јадат во мали дози, но сепак постојат многу вештачки состојки кои одат во секоја храна.
Се разбира, одредени видови храна содржат синтетички хемикалии кои воопшто не се здрави. Сето тоа зависи од она што го јадете, како е подготвено, и тоа како вашето тело ќе го обработи.
Вашата храна е полна со хемикалии
Ние не зборуваме тука само за чипс и колачи. Тука влегуваат и бананите и боровинки. Клучни факти во ова видео:
1. Погледнете како листата на хемикалии во банана котира наспроти листата на хемикалии во колачи: (00:41)
2. Многу природни хемикалии стануваат токсични ако се земаат во висока доза: (1:31)
3. Лубениците обично биле големи околу 55 милиметри: (02:00)
Дали органската храна навистина е подобра за вас?
Органски добрата храна вреди повеќе од 31 милиони долари во продажбата на храна низ САД. Клучни факти во ова видео:
1. Органската храна се одгледува без синтетички пестициди, вештачки ѓубрива, антибиотици и хормони: (0:47)
2. Неколку истражувања покажаа не значителни разлики помеѓу нивото на бактерии во органската и не-органската храна: (3:25)
3. Органската храна е многу поскапа од конвенционално одгледаната храна, за да се произведе, а тоа не е веројатно дека може вистински да ја одржи популацијата на Земјата: (06:07)
Дали преработената храна е толку лоша?
Некои преработувања всушност ја прават храната безбедна.