„Веџетеријан рисорс груп“ со седиште во Балтимор веќе 30 години периодично нарачува национални анкети за тоа што јадат Американците. Во 1994 година 1 отсто од нивните испитаници изјавиле дека не јаделе никаков вид животинско месо. До 2022 година процентот на Американци што биле вегетаријанци или вегани се зголемил за шест пати. Една нова студија покажува дека жените речиси целосно ја поттикнале промената кон диетите базирани на растенија во Соединетите Држави во последниве години.
Џон Незлек и Кетрин Форсетел го спровеле истражувањето, па нивниот труд ги опишува резултатите од две студии. Првата студија ги следела родовите разлики во промените во исхраната кај 13.000 студенти на колеџот„ Вилијам и Мери“, во текот на 15 години. Втората студија се фокусирала на родовите разлики во причините поради кои нивните испитаници се откажале од месото.
Студија 1: Полови разлики во откажувањето од месо?
Учесниците во првото истражување биле студенти кои полагале воведни курсеви по психологија речиси секој семестар, помеѓу есенскиот семестар 2008 и пролетниот семестар 2023 година. Предметите опфатиле 7.451 жени, 5.256 мажи и 121 студент кои избрале да не го идентификуваат својот род.
Не е изненадувачки, процентот на студенти што биле вегетаријанци или вегани речиси двојно се зголемил помеѓу 2008 и 2023 година. Ова зголемување, сепак, целосно им се припишува на жените - процентот на студентки кои се идентификувале како вегетаријанци или вегани скокнал од 4,3% на 8%. Спротивно на тоа, процентот на мажи кои престанале да консумираат месо се намалил од 2,5% на 1,8%. Овој модел на родова разлика останал кога пескатаријанците - „вегетаријанци“ кои консумираат риба биле вклучени во анализите.
Студија 2: Дали мажите и жените имаат различни причини за свртување кон вегетаријанство?
Во втората студија, 121 машки и 239 женски вегетаријанци биле прашани за најважната причина поради која престанале да јадат месо - опциите биле „етички причини“, „еколошки причини“ или „здравствени причини“. Повторно, истражувачите откриле значителни родови разлики. Поверојатно е дека жените станале вегетаријанци поради етички грижи (46% наспроти 30%). Мажите во студијата имале двојно поголема веројатност од жените да се откажат од месото првенствено од еколошки причини (30% наспроти 15%). Четириесет проценти од мажите и жените главно биле мотивирани од здравствени проблеми.
Зошто жените повеќе се откажуваат од месото?
Незлек и Форестал истакнуваат дека жените се повеќе загрижени за благосостојбата на животните отколку мажите. Тие, на пример, имаат поголема веројатност да бидат вклучени во движења за правата на животните и да се спротивстават на спроведувањето експерименти на животните. Жените донираат повеќе пари од мажите за хумани организации, а има 10 пати повеќе жени отколку мажи истражувачи во областа на антрозоологијата - проучување на односите меѓу луѓето и животните.
Дали овие родови разлики се прашање на природа или, пак, се работи за негување? Одговорот е и двете. На страната на природата, родовите разлики во грижата за животните се чини дека се културно раширени, ако не и универзални.
Дали ефективните кампањи против месо се разликуваат кај жените и мажите?
Незлек и Форестел истакнуваат дека Американците повеќе не се приклучуваат масовно на вегетаријанското движење. Навистина, процентот на вегетаријанци и вегани во Соединетите Држави се движи помеѓу 5% и 6% веќе две децении. Понатаму, потрошувачката на месо по глава на жител во САД значително се зголемила од 1975 година, кога Питер Сингер ја објавил својата револуционерна книга „Ослободување на животните“. Неможноста на Американците да се одвикнат од месото е, веројатно, најголемиот неуспех на движењето за заштита на животните.
Незлек и Форестел сугерираат дека ефективните интервенции насочени кон намалување на потрошувачката на месо може да се разликуваат кај мажите и жените.
Извор: psychologyroday.com
Фото: Freepik