Вотка, џин, ракија, виски, вино, пиво... сите овие алкохолни пијалаци имаат различни состојки и содржина на алкохол и поради оваа причина, имаат различни процеси на дејствување во организмот. Она што е важно е одговорот на прашањето - дали времето на апсорпција на алкохолот варира во зависност од консумираниот пијалак.
Понатаму, клучна точка што влијае врз ефектите на алкохолот е внесувањето храна. Односно, присуството на храна во желудникот го одложува дејството на пијалакот бидејќи побавно стигнува до тенкото црево. Полн стомак може да ја намали концентрацијата на алкохол за 25 проценти.
Спротивно, празен стомак побрзо го апсорбира алкохолот. Истото се случува и со потрошувачката на вода. Меѓу другото, има и генетски фактори (способноста за метаболизирање на метанолот), полот (повеќе ги погодува жените), возраста и стапката на пиење.
Одговорот на прашањето дали времето на апсорпција на алкохолот варира во зависност од консумираниот пијалак е - да. Уште повеќе, жестоките пијалаци најбрзо се апсорбираат, а нивното мешање со слатки безалкохолни пијалаци го забрзува зголемувањето на нивото на алкохол.
Ова зависи од нивото на концентрација на алкохол во различни видови пијалаци (степен на етанол). На пример, виното има 20 проценти, а пивото помеѓу 3 и 8 проценти. Она што е заедничко за сите алкохолни пијалаци е тоа што тие се направени од овошје. Од друга страна, дестилатот, како што посочува името, се добива со дестилирање на претходно ферментиран пијалак. Процесот се повторува и во него може да се додадат состојки за вкус. Во меѓувреме, вино, пиво, шампањ и вермут се подложени на ферментација преку процес со шеќер или житарици и стануваат алкохол благодарение на хемиската реакција создадена од квасецот.
Ако сте се запрашале колку долго алкохолот останува во крвта, општиот одговор е помеѓу 10 и 19 часа, но тоа ќе зависи од многу фактори: од видот на пијалакот и внесот на храна. На лице со ниво на алкохол во крвта од 1 г/л може да му требаат меѓу 6 и 10 часа за нивото на алкохол во крвта да падне под максималната законска граница.
Дури и под законската граница, ризикот од несреќа може да се зголеми. Затоа, најдобро е да избегнувате возење по пиење која било количина на алкохол. Единствената навистина безбедна стапка е 0,0 г/л.
Извор: jutarnji.hr
Фото: Freepik