Кога ќе помислите на никотин, цигарите се првото нешто што ви паѓа на ум. Тоа е моќна супстанција која предизвикува зависност од пушење, а притоа обезбедува чувство на релаксација.
Сепак, можеби ќе ве изненади кога ќе дознаете дека оваа хемикалија се наоѓа и во некои од вашите омилени намирници, иако ефектот на никотинот во нив е малку поинаков. Маркус Линдблад од „Нортерер“ објаснува:
- Никотинот што се наоѓа во билката јаглика и другите намирници често се мери во микрограми (μg). Еден милион микрограми се еднакви на еден грам, така што нивоата се минимални. Сепак, добро е луѓето да разберат што е тоа никотин и каде може да се најде. Можеби е интересно за корисниците на никотински кеси и електронски цигари - смета тој.
„ПМИ Сајенс“ проценува дека луѓето консумираат околу 1.400 микрограми никотин дневно. Неверојатно тоа вклучува и традиционално пире од компири или печено месо, кое содржи околу 675 микрограми никотин.
Модриот патлиџан, пиперките и доматите, исто така, содржат никотин, во просек 332 микрограми. Да се стави тоа во перспектива, просечната цигара може да содржи 12 милиграми никотин - 18.000 пати повеќе од еден компир.
Следствено, експертите не веруваат дека на ист начин можете да станете зависник од храна.
- Иако никотинот е природно присутен во овошјето, зеленчукот и другите намирници што ги јадеме секој ден, нивото е исклучително ниско, така што нема начин да станете зависни од него - додава Линдблад.
- Кога ја консумирате оваа храна, мали концентрации на никотин патуваат низ вашите црева и вашето тело лесно ги вари. За споредба, никотинските производи (како што се никотинските фластери) содржат многу поголеми количини на никотин кои се апсорбираат во крвотокот - според „ПМИ Сајенс“.
Експертите додаваат дека „комерцијално достапните производи, вклучувајќи цигари, терапии за замена на никотин (НРТ), производи без чад и друго, содржат доволно високи нивоа на никотин за привремено да влијаат врз функцијата на мозокот на реверзибилен начин.
Извор: n1info.hr
Фото: Freepik