Сите сакаме овошна салата направена со свежо сезонско овошје. Тоа е одличен извор на хранливи материи кои му се потребни на организмот. Сепак, некои комбинации на овошје може да бидат многу опасни и треба да бидеме внимателни и да ги избегнуваме.
Како штетните комбинации на овошје влијаат врз нашето тело
Без разлика на тоа колку се здрави или вкусни овошјата што ќе ги избереме за овошна салата или за да ги консумираме заедно, треба да знаеме кои овошја не треба да ги јадеме во комбинација.
Треба да имаме на ум дека комбинирањето на неколку овошја може да има штетно влијание врз нашиот дигестивен систем, како и врз нашето здравје, советува нутриционистот д-р Свати Реди. Овошјето е многу хранливо и полно со витамини и минерали. Плодовите се класифицирани како кисели, со висока содржина на вода, слатки и неутрални. Повеќето од нас сакаат да ги исечат сите достапни овошја и зеленчуци, да ги измешаат во сад и да уживаат во најздравиот оброк. Сепак, иако е вистина дека овошјето е многу здраво, мешањето на различни видови овошје со зеленчук може да предизвика дигестивни проблеми и некои сериозни хронични проблеми.
Никогаш не комбинирајте диња или лубеница со кое било друго овошје
Лубеницата е добра и треба да ја јадеме, но не треба да ја мешаме со друго овошје. Се препорачува да се избегнува мешање на лубеницата и дињата со друго овошје.
- Лубеницата треба да се јаде сама бидејќи се вари побрзо од другите овошја. Има висока содржина на вода и кога се комбинира со друго овошје, може да не се вари правилно - вели д-р Реди.
Скробното овошје не треба да се меша со овошје богато со протеини
Скробно овошје се бананите, зелените банани и „плантејн“ банана (еден вид банана што често се користи во готвењето и печењето). Важно е да се избегне мешање на ова овошје со овошје богато со протеини како гуава, суви кајсии, киви, авокадо и капини. Нивното комбинирање во овошни салати може да биде опасно бидејќи на телото му е потребна кисела база за варење на протеините и алкална база за разградување на скробот.
Киселото и слаткото овошје не треба да се мешаат
Кисело и благо или умерено кисело овошје како грејпфрут, јагоди, јаболка, калинки и праски, никогаш не треба да се комбинираат со слатко овошје како банани и суво грозје. Причината е што оваа комбинација често доведува до лошо варење, гадење и главоболки.
Треба да се избегнува мешавина од папаја и лимон
Анемија или нерамнотежа на хемоглобин се само некои од последиците од мешањето на папаја и лимон. Понатаму, д-р Реди предупредува дека овие две овошја заедно можат да бидат опасни за децата, па затоа треба да се избегнуваат што е можно повеќе.
Јадењето овошје и зеленчук заедно го попречува процесот на варење на зеленчукот
Бидете внимателни кога добивате рецепт за салати со овошје и зеленчук, бидејќи високата содржина на шеќер во овошјето може да го попречи процесот на варење на зеленчукот. Оттука, јадењето портокали и моркови заедно можеби не е најдоброто за нашиот стомак.
Иако овошјето е одличен извор на калиум, витамин Ц, фолна киселина и други есенцијални антиоксиданси кои ни се потребни, комбинациите од овие овошја треба да се избегнуваат. Освен ова, секое овошје, ако се консумира прекумерно, исто така не е добро. Д-р Реди предлага да ги следиме реакциите на нашето тело доколку сме јаделе некоја од овие комбинации и дали ќе имаме некаква непријатност следниот ден.
Извор: eklinika.telegraf.rs
Фото: Freepik