Диететичарите откриваат седум вида алкохол што понекогаш можете да си ги дозволите во многу умерени количини.
Вотка и џин: Бистрите алкохолни пијалаци како вотка и џин имаат најмалку калории и шеќер, вели диететичарката Ејми Шапиро. Ова значи дека нашето тело полесно ги метаболизира и може да резултира со помалку интензивен мамурлак кај некои луѓе. Докажано е дека вотката ги шири артериите, што го зголемува протокот на крв и може да помогне во спречување срцеви заболувања. Вотката има 64 калории, а џинот 73, додека и двете имаат по 0 грама шеќер. Ако пиете, пијте многу малку.
Мескал: Диететичарите тврдат дека тоа е најчистиот алкохолен пијалак на пазарот. Има многу малку шеќер и калории благодарение на традиционалниот начин на производство. Содржи 100 проценти агава, што значи дека нема додаден шеќер. Процесот на ферментација за мескал користи срцевина од агава и вклучува пребиотски влакна, кои може да имаат некои здравствени придобивки како што се поддршка на микробиомот, иако се потребни повеќе истражувања за ова тврдење. Мескалите од една состојка, исто така, може да се метаболизираат побрзо, што значи помалку симптоми на мамурлак. Една чаша мескал има околу 100 калории.
Текила: Текилата има малку калории и шеќер и може да помогне во балансирањето на шеќерот во крвта, благодарение на природниот шеќер во растението агава. Една чашка текила има 64 калории и 0 грама шеќер.
Црвено вино: Диететичарот Трејси Фримпонг тврди дека црвените вина содржат полифеноли и антиоксиданси, кои можат да помогнат да се подобри здравјето на срцето и на мозокот. Има приближно 100 до 160 калории по чаша и содржи помалку од еден грам шеќер.
Шампањ: Трејси вели дека шампањот е поздрава опција бидејќи грозјето што се користи содржи полифеноли кои помагаат во контролата на крвниот притисок, ја зајакнуваат циркулацијата, па дури и го подобруваат системското воспаление. Тоа е добар избор за автоматска контрола на порциите. Меурчињата ќе ги натераат луѓето да пијат побавно и побрзо да се чувствуваат сити, што ги прави помали шансите да консумираат повеќе. Има 85 калории и помалку од два грама шеќер по чаша.
Тврда комбуха: Комбухата е ферментиран пијалак направен од чај, шеќер и активна бактериска култура на квасец. Бидејќи е ферментирана, природно има многу ниски нивоа на алкохол, но тврдата комбуха се ферментира подолго за да се создаде поголема содржина на алкохол по волумен. Нутриционистите тврдат дека придобивката од пиењето комбуха е во нејзината способност да го помага варењето и да го зајакне имунитетот, со воведување здрави бактерии во вашиот цревен микробиом, слично на другите ферментирани намирници како јогурт или кимчи.
Крафт пиво: Крафт пивото има најголема разновидност, што значи потенцијал за повеќе антиоксиданси, витамини и минерали. Сепак, крафт пивата обично имаат поголема содржина на алкохол по волумен, што значи повеќе калории. Во едно шише има од 200 до 300 калории и 0 грама шеќер, иако тоа зависи од брендот на пивото.
Извор: n1info.hr
Фото: Freepik