Дали е подобро да ја извадите мувата од пијалакот и да го испиете или да нарачате нов пијалак?
Од друга страна, мувите се неопходни во нашите животи и во нашата околина бидејќи тие се природни чистачи на нередот. Јадат сè: од гнили лисја, гнили трупови до измет. И во тоа лежи причината зошто не ги сакаме мувите – бидејќи ги поврзуваме со нечистотија.
Па, што да направите ако мува влезе во нашиот пијалак? Дали треба да ја отстраниме и да продолжиме да пиеме или да го оставиме пијалакот, дури и ако мувата е во него само кратко време?
Примроуз Фристоун, виш предавач по клиничка микробиологија на британскиот универзитет „Лестер“, напишала во списанието „Конверзација“ за случај кога винска или овошна мушичка паднала во чаша вино. Иако на многумина овој вид мушичка им изгледа помалку валкана од обичната мува, таа живее и се храни во канти за ѓубре или други места каде што често се наоѓа гнила храна.
- Храната што гние е богата со микроби, кои мувата може да ги собере на телото и да ги носи до местото на слетување. Тука може да се вклучат бактериите ешерихија коли, листерија, шигела и салмонела. Затоа, во принцип, не е важно дали во виното ќе падне обична или винска мува - смета Фристоун.
Меѓутоа, дали овие бактерии (ако се присутни) навистина ќе ве заразат, зависи од неколку фактори. Прво, каде била мувата пред да влезе во вашиот пијалак, колку долго останала таму и во каков пијалак влегла.
Каде се наоѓала мувата пред да влезе во пијалакот и колку долго останала таму го одредува количеството на бактерии што можело да ги пренесе. Од ова зависи и бројот на бактерии, таканаречената заразна доза, која завршува во пијалакот.
Ако мувата слета во вода или сладок пијалак, таа доза е поверојатна отколку ако слета во вино или алкохол. Виното обично содржи 8 до 14 проценти етанол и има pH-вредност од околу четири или пет.
- Неколку лабораториски студии покажаа дека комбинираните ефекти на винскиот алкохол и органските киселини како што е јаболковата киселина може да го инхибираат растот на ешерихија коли и салмонела - напишала Фристоун додавајќи дека сите видови вино се „природно антибактериски“.
Тоа значи дека микробите што ги депонира мувата во виното немаат толкава шанса да предизвикаат инфекција бидејќи се премногу оштетени. Покрај тоа, микробите кои подоцна преживуваат во виното, исто така, се соочуваат со силна киселина во желудникот, дигестивни ензими во цревата и „секогаш будната“ одбрана на имунолошкиот систем, додала Фристоун.
Дури и ако мувата падне во безалкохолен пијалак, веројатноста да се заразите со бактериите што ги носи е исклучително мала, но секако тоа не може целосно да се исклучи. Ако тоа се случи, можеби сте родени под несреќна ѕвезда или имате ослабен имунолошки систем.
На крајот на краиштата, дури и кога мувите ќе слетаат на нашето тело, ние едноставно ги бркаме и преживуваме, дури и ако тие делови од телото не се измијат или дезинфицираат некое време. Различно е, се разбира, ако мувите слетаат на отворена рана, каде што микробите можат да дојдат во директен контакт со крвотокот и да се шират низ телото.
- Така, освен ако не сте целосно микрофобични, ви предлагам да ја отстраните мувата и да го испиете виното. Ако сакате дополнителен протеин, можете дури и да проголтате мува - заклучила Фристоун.
Извор: n1info.hr
Фото: Freepik