X
 27.07.2024 Наука

Еден тип влакна помагаат за губење на тежината слично како „оземпик“

Истражувањата на цревниот микробиом предизвикаа револуција во нутриционизмот, а во последните неколку години диеталните влакна станаа „новиот протеин“ - додаден во храната во изобилство за да ги нахрани нашите црева и да го зајакне нашето здравје.

Една неодамнешна студија спроведена на глувци покажува дека не сите додатоци на влакна се еднакво корисни. Форма што лесно се наоѓа во овесот и јачменот, наречена бета-глукан, може да го контролира шеќерот во крвта и да помогне во губењето на тежината кај глувците кои се хранети со храна со висока содржина на масти.

Истражувачите од Универзитетот во Аризона и Универзитетот во Виена велат дека тоа е единствениот тип на додаток на влакна што го тестирале, а што ја намалува содржината на маснотии и телесната тежина на глушецот во рок од 18 недели. Другите разгледувани влакна, вклучително и пченичен декстрин, пектин, отпорен скроб и целулоза, немале таков ефект, и покрај тоа што значително го промениле составот на микробиомот кај еден од глувците, во споредба со глувците што биле хранети без додатоци на влакна.

- Знаеме дека влакната се важни и корисни: проблемот е што има толку многу различни видови влакна. Сакавме да дознаеме кој вид влакна ќе биде најкорисен за губење на тежината и за подобрување на хомеостазата на гликозата за да можеме да ја информираме заедницата, потрошувачите, а потоа да ја информираме и земјоделската индустрија - објаснува биомедицинскиот научник Френк Дука од Универзитетот во Аризона.

Диететските влакна се главниот извор на енергија за бактериите што живеат во нашите црева, а сепак помалку од 5 проценти од луѓето во САД ги консумираат препорачаните 25-30 грама влакна дневно. За да се надомести ова, расте популарноста на додатоците со растителни влакна и храната со „невидливи влакна“. Но, влакната се многу разновидни, па што треба да се избере?

Некои влакна, како што се овесните бета-глукани и пченичниот декстрин, се растворливи во вода, што значи дека лесно се ферментираат од цревните бактерии. Други, како целулозата и отпорниот скроб, се помалку растворливи или нерастворливи, што значи дека се лепат за други материјали. За да се надомести ова, сегашната студија тестирала неколку форми на влакна кај една група глувци. Утврдено е дека само бета-глуканот го зголемува бројот на „Ileibacterium“ пронајден во цревата на глувчето. Други студии на глувци ја поврзуваат оваа бактерија со губење на тежината. Секако, долго пред 10-неделниот маркер, глувците кои биле хранети со бета-глукан покажале намалена телесна тежина и содржина на телесните масти, во споредба со глувците што биле хранети со други форми на влакна.

Наодите се усогласуваат со друга неодамнешна студија, која подразбирала хранење на глодачи со брашно од јачмен, богато со бета-глукан. И покрај тоа што стаорците продолжиле да јадат исто толку од нивната исхрана богата со маснотии како порано, нивната потрошувачка на енергија се зголемила и тие сепак изгубиле тежина.

Сличен исход е забележан кај глувците што биле хранети со бета-глукан во новата студија. Овие животни, исто така, покажале зголемени концентрации на бутират во нивните црева, кој е метаболит што се создава кога микроорганизмите ги разградуваат влакната. Сепак, научниците се согласни дека се потребни многу повеќе истражувања пред овие резултати да се прошират на луѓето, но наодите сугерираат дека некои влакна можеби се подобро приспособени за губење на тежината и контрола на инсулинот, за разлика од другите.

Извор: sciencealert.com

Фото: Freepik

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука