Честопати бараме инспирација од различни култури со цел подобро здравје и долговечност. Една таква култура што постојано го привлекува вниманието е јапонската.
Позната по импресивно долгиот животен век на своите граѓани, како и ниските стапки на болести поврзани со начинот на живот, Јапонија нуди модел за здрав живот.
1. Типичната јапонска исхрана е модел за здрав живот
Традиционалната јапонска исхрана постојано е фалена поради нејзиниот балансиран и хранлив состав за здравје и благосостојба. Оваа исхрана, со ниска ниво на калории и масти, е составена од морска храна, ориз, овошје и зеленчук. Јапонците консумираат многу риба, обезбедувајќи есенцијални омега-3 масни киселини. Оризот и разновидната храна ги нудат потребните јаглехидрати за енергија. Во меѓувреме, големата потрошувачка на овошје и зеленчук обезбедува редовен внес на влакна, витамини и антиоксиданси. Научните студии ја поврзуваат јапонската исхрана со пониски стапки на срцеви заболувања и дебелина. Обидете се да вклучите повеќе морска храна, ориз и растителна храна во вашите оброци за да ја усвоите оваа навика.
2. Традицијата на зелен чај е чаша благосостојба
Зелениот чај, составен дел од јапонската култура, носи различни здравствени придобивки. Преполн со антиоксиданси познати како катехини, помага во намалување на воспаленијата, намалување на холестеролот и подобрување на функцијата на мозокот. Подготовката на зелениот чај вклучува деликатен процес кој поттикнува внимание и трпение. Обидете се да го вклучите зелениот чај во вашата дневна рутина, да го замените утринското кафе или да уживате во него како смирувачки попладневен ритуал.
Фото: Freepik
3. Хара хачи бу: внимателно јадење за долговечност
Хара хачи бу, учење усвоено од Окинавците од Јапонија, ги упатува луѓето да јадат додека не се заситат 80 отсто. Оваа практика поттикнува внимателност и умереност, помагајќи да се спречи прејадување и поврзаните здравствени ризици како што се дебелината и дијабетесот. За да го практикувате ова, обрнете внимание на вашите знаци на глад и ситост, јадете полека и застанете кога се чувствувате задоволни, а не целосно сити или прејадени.
4. Икигаи: откривање цел за животот да ви биде исполнет
Икигаи, што во слободен превод се преведува како „причина за постоење“, претставува холистичка перспектива на животот. Ги охрабрува луѓето да најдат рамнотежа помеѓу нивната страст, мисија, вокација и професија - во суштина, она што носи радост, ги исполнува потребите и што го бара светот. Оваа рамнотежа придонесува за долговечност и поисполнет живот.
5. Шинрин-јоку: исцелителната моќ на „шумското капење“
Шинрин-јоку, или шумско капење, вклучува потопување во шумска средина. Оваа практика е форма на екотерапија, обезбедувајќи придобивки како што се намален стрес, подобро расположение и посилна имунолошка функција. Дури и ако сте во град, можете да го практикувате шумското капење, така што ќе поминете време во паркови или зелени површини, фокусирајќи се на звуците, мирисите и глетките околу вас, поттикнувајќи чувство на смиреност и поврзаност со природата.
6. Силни социјални кругови: срцето на долговечноста
Во Јапонија социјалните односи се од суштинско значење, придонесувајќи за чувство на припадност и емоционална благосостојба. Истражувањата покажаа дека силните социјални врски можат да го намалат нивото на стрес, да го подобрат менталното здравје, па дури и да ја зголемат долговечноста. Негувајте ги вашите социјални односи со инвестирање време во семејството, пријателите и активностите во заедницата. Обидете се да ги продлабочите овие односи, обезбедувајќи и добивајќи поддршка во потреба.
7. Хармонија, ред и саморазвој: столбови на јапонската култура
Во јапонското општество хармонијата, редот и саморазвојот се суштински вредности кои ги водат социјалните интеракции и личниот раст. Хармонијата поттикнува мирен соживот, редот носи структура и предвидливост, додека саморазвојот промовира континуирано учење и подобрување. Усвојувањето на овие вредности може да донесе мир, структура и раст. Практикувајте ги со промовирање мир во вашите интеракции, воведување ред во околината.
8. Алгите се суперхрана и главен елемент во јапонската исхрана
Морските алги се чест елемент во јапонската исхрана. Тие се засилувачи на вкусот и суперхрана преполна со хранливи материи. Алгите се богати со јод, кој ја поддржува функцијата на тироидната жлезда, и други минерали како калциум, железо и магнезиум. Покрај тоа, тие се одличен извор на диетални влакна и корисни антиоксиданси. Вклучувањето на алгите во вашата исхрана може да биде едноставно, како додавање во супи и салати или дури и уживање во нив како закуска.
Со вклучување на овие навики можеме да поттикнеме начин на живот кој носи физичко здравје, ментален мир и среќа.
Извор:
Newtraderu.com
Фото: Freepik