Белата облека, црните ракавици и тетоважите станаа дел од униформата на готвачот, но не било секогаш така. Не само што готвачите биле помалку препознатливи, туку повеќето од нив не ѝ биле познати на пошироката јавност.
Имињата на рестораните биле познати, но не било важно кој готвел сѐ додека храната била вкусна, а гостите ги плаќале сметките.
Светот се промени со славните готвачи, а натпреварите како „Мастершеф“ ги вивнаа до небо. Ако погледнеме во не толку далечното минато, веднаш може да се забележи разликата.
Зошто готвачите носат бели капи?
На почетокот на 18 век се носеле бели капи од хигиенски причини, за јасно да се види кога униформата е валкана и да се спречи да паднат влакна во храната. Првите капи не биле толку високи, туку растеле со текот на времето. Високите аспиратори овозможиле подобра циркулација на воздухот и им помагале на готвачите да не се онесвестат од топлината во кујната.
Се смета дека Марија Антоан-Карем, една од првите готвачи на француската висока кујна, е заслужна за создавањето на стандардната готвачка капа каква што ја знаеме денес. Но, има голем број приказни кои објаснуваат како првпат се појавила капата на готвачот и како еволуирала со текот на времето.
Тетоважи
- Почнав да се тетовирам кога почнав да готвам - вели Дејвид Зилбер, поранешен готвач во ресторанот „Нома“, додавајќи дека готвењето е форма на уметничко изразување.
Фото: Freepik
- Кујната е простор исполнет со емоции и интензитет, како уметничко студио - додава тој.
Исак Фицџералд, автор на книгата „Ножеви и мастило: Готвачите и приказните зад нивните тетоважи“, разговарал со повеќе од 60 готвачи за нивните тетоважи и заклучил дека готвачите користат симболи на нивните тела за да го изразат својот идентитет, индивидуален израз и припадност кон готвачката заедница.
Тетоважите на вратот, главата и на други места на телото кои се видливи со текот на времето стануваат сè потолерантни - и не се резервирани само за бунтовниците.
- Ние сме нешто како генерација на тетоважи - вели Крис Лам, готвач кој има многу тетоважи и додава дека тетоважите имаат и практична страна кога сакаат да ги сокријат изгорениците и лузните.
Бела униформа
Покрај капата, Мари Антоан-Карем е одговорна и за белата работна облека. Таа ги претставила белите униформи на кои можело јасно да се види кога е време за перење и пресоблекување.
Денеска ќе видите и готвачи во црно, најчесто поради хиерархијата, да се знае кој е главен.
Зошто готвачите носат црни ракавици?
Освен очигледните, хигиенски причини, има многу аргументи за ставање ракавици во кујната: тие ја штитат кожата од цвекло и лути пиперки, отпечатоците од прстите нема да се видат на глазурите на десертите, а ќе служат и како бариера помеѓу топлите прсти и путерот, кој треба да остане ладен.
Една од причините зошто готвачките ракавици се црни е популарноста на видеата за готвење на социјалните мрежи: црната боја е позабележителна, понекогаш подраматична и создава одличен контраст со розовиот лосос, белото брашно или моцарелата. И покрај тоа, црните ракавици подобро одат со тетоважи.
Извор:
n1info.ba
Фото: Freepik