Популарниот алкохолен пијалак во кој уживаат многумина долго време е предмет на дебата кога станува збор за здравјето. Спротивно на вообичаените заблуди, некои студии укажаа на потенцијалните здравствени придобивки од пивото кога се консумира во умерени количини. Кога се консумира одговорно, пивото може да понуди одредени здравствени придобивки. Сепак, важно е да се признае дека прекумерното консумирање алкохол може да ги негира овие придобивки, па дури и да доведе до здравствени компликации.
Кога се консумира одговорно, пивото може да обезбеди одредени здравствени придобивки поради неговата богата содржина на антиоксиданси, витамини и минерали. Пивото содржи јаглехидрати, протеини, витамини, минерали, антиоксиданси и диетални влакна. Поради тоа, умерената консумација на пиво може да придонесе за подобро здравје на срцето, подобрување на когнитивните функции и зголемена густина на коските.
Сепак, не заборавајте за штетните ефекти од прекумерното консумирање пиво, како што се зависност од алкохол, оштетување на црниот дроб, зголемување на телесната тежина, нарушена способност за судење и координација, дехидрација, дигестивни проблеми итн.
Темното пиво и здравјето
Темното пиво нуди различни предности во однос на другите видови пиво. Содржи повисоки нивоа на антиоксиданси, особено полифеноли и флавоноиди, кои можат да помогнат во неутрализирање на штетните слободни радикали во телото. Покрај тоа, темното пиво е поврзано со намален ризик од развој на срцеви заболувања, па дури и може да помогне во спречување на одредени видови на рак.
Безалкохолното пиво и здравјето
За оние кои сакаат да уживаат во вкусот на пивото без алкохол, безалкохолното пиво е добра алтернатива. Пивото без алкохол се создава со процес кој го отстранува најголемиот дел од алкохолот, но остава вкусови и хранливи материи зад себе. Тоа може да биде добра опција и содржи помалку калории од традиционалното пиво, што го прави погодно за оние кои внимаваат на нивната тежина.
Фото: Pixabay
Пивото и дијабетесот
Умерено консумирање алкохол е поврзано со можно намалување на ризикот од дијабетес тип 2. Сепак, луѓето со дијабетес треба да бидат внимателни бидејќи прекумерното внесување алкохол може да доведе до скокови на шеќерот во крвта.
Пивото и холестеролот
Зголеменото ниво на холестерол може значително да го зголеми ризикот од срцеви заболувања. Изненадувачки, умереното консумирање пиво може да придонесе за умерено зголемување на холестеролот со липопротеини со висока густина, кој се смета за корисен за здравјето на срцето. Сепак, прекумерното внесување алкохол може да има негативни ефекти врз нивото на холестерол, па затоа е од клучно значење да се одржи балансиран пристап.
Пивото и крвниот притисок
Високиот крвен притисок е значаен фактор на ризик за разни кардиоваскуларни заболувања. Истражувањата покажаа дека пиењето едно пиво дневно може да предизвика благо намалување на крвниот притисок поради присуството на калиум и полифеноли, но крвниот притисок се зголемува ако пиете повеќе од таа количина. Така, прекумерното внесување алкохол може да доведе до хипертензија, која може да биде штетна за целокупното здравје.
Извор:
Kreni zdravo
Насловна фотографија: Pixabay